"Service bliver vigtigere og vigtigere for mange af vores kunder. Vi har derfor fuldt fokus på at være tilgængelige for kunderne, når de har brug for os"

Publiceret: 31.05.23

Stadig sulten efter 32 år som landbrugsmaskinmekaniker i Mern

Landbrugsbranchen har udviklet sig meget siden 1991 – hvilket også afspejler sig på maskinsiden. Den teknologiske udvikling og strukturudviklingen i branchen har dog ikke gjort arbejdet som landbrugsmaskinmekaniker mindre spændende – i hvert fald ikke, hvis du spørger Dennis Pedersen.

De danske landbrug bliver færre, men større for hvert år, der går – og siden Dennis Pedersen kom i praktik som landbrugsmaskinmekaniker efter 9. klasse i Mern i begyndelsen af 90’erne, er antallet af landbrugsbedrifter faldet med cirka 50.000, men hvor det gennemsnitlige areal en landmand dyrker er mere end fordoblet. 

Det afspejler sig i maskinerne, der er blevet større og klarer flere opgaver end tidligere. 

”Den største forskel, siden jeg startede, er, at enhederne er blevet større. Der er ikke så mange længere med de 50-60 hektar, og vi har oplevet en øget professionalisering i erhvervet. Vi møder flere driftsledere og færre ejerledere. Det har også ændret betydningen af vores arbejde - for hvis én maskine holder stille, så holder karavanen også stille. Vi skal være skarpe, og vi skal reagere hurtigt – og det er vi heldigvis dygtige til,” fortæller Dennis Pedersen, der er servicemontør i Danish Agro Machinerys afdeling i Mern. 

Fuldt opdateret gennem et stærkt bagland
Dennis Pedersen har fulgt interesseret med i landbrugets udvikling og finder særlig stor glæde og interesse i at sætte sig ind i den nyeste teknologi. Eksempelvis GPS-systemer, der så småt kom ind i erhvervet i 00’erne, men som i dag er et udredt redskab hos mange landbrug.

”I 1991 var det meget mere ren mekanik, og nu er tingene blevet mere digitale. Og det skal man som mekaniker følge med i, for ellers ryger man af vognen. Jeg er personligt interesseret i digitale værktøjer, og vil gerne sætte mig ind i de nyeste teknologier. Jeg bliver jo heldigvis hele tiden opdateret på den nyeste udvikling fra vores tilknytning til CLAAS og Danish Agro Machinery,” fortæller Dennis Pedersen. 

Dennis Pedersen har været med på en rejsen i sin tid hos Røstofte. I dag nyder han det setup, der er blevet tilgængeligt efter, at afdelingen blev fuldt integreret hos Danish Agro Machinery.

”Vi fik CLAAS ind i 2012, og vi er siden blevet specialister i deres maskiner. Vi startede med at blive genskolet af CLAAS egen serviceafdeling. Det er gode, solide maskiner og et brand, der står ved det, de tror på. De gør mange ting lidt anderledes – og derfor er vi løbende på kurser. Vi skal holde os skarpe, for vi er i Røstofte Maskiner eksperterne på deres produkter her øst for Storebælt. Vi bliver altid klædt godt på til hver sæson, hvor vi bliver undervist af professionelle, der kommer ned og holder kurserne for os på Aars tekniske skole,” fortæller Dennis Pedersen.   

Kunderne skal holdes kørende
Selvom teknologien og kundernes størrelse har ændret sig siden begyndelsen, er hverdagens kerneopgave dog stadig grundlæggende den samme: Kunderne skal holdes kørende. Og her mærker den sydsjællandske servicetekniker, at de stadig har øje på dette på trods af forandringerne. 

”Service bliver vigtigere og vigtigere for mange af vores kunder. Vi har derfor fuldt fokus på at være tilgængelige for kunderne, når de har brug for os. Det er 24/7, vi er på. Hvis ikke vi har servicen i orden, så har vi ikke kunderne. Vi tager derfor altid telefonen og hjælper hurtigst muligt.” 

”Alt, der kører rundt og bevæger sig, vil gå i stykker – det er bare et spørgsmål om tid. Så det handler mere om, hvor hurtigt man er i gang igen efter nedbruddet. Det er vores opgave at minimere den tid, maskinen ikke kører.” 

Hastighed er dog ikke det eneste parameter. Kvalitet og grundig oplæring er også i fokus. Når man eksempelvis får en ny maskine eller ny teknologi fra Danish Agro Machinery på bedriften, skal man også vide, hvordan man bruger den. Dennis Pedersen arbejder derfor også som ekspert i GPS-teknologi og onboarding af kunder. 

”Jeg arbejder blandt andet med igangsætning af nye traktorer med fokus på GPS. Kunderne skal sættes ind i teknologien, hvis den skal være noget værd. Og der er service uden for sæson også vigtig. Kundernes maskiner skal være klar til at flyve, når de trykker på knappen,” slutter Dennis Pedersen.

I 2021 valgte Danish Agro Machinery at samle alle sine aktiviteter i Østdanmark hos Røstofte Maskiner. Det er en central del af Danish Agro Machinerys strategi at sikre et tårnhøjt kompetenceniveau. Som de officielle CLAAS servicepartnere i Danmark sørger de for at sikre sig et veluddannet personale, der er fuldt opdateret, og som har adgang til den opdaterede software, der skal bruges til at diagnosticere CLAAS maskiner.