"CLAAS er bare det bedste, vi har inden for mejetærskere. Det er tysk grundighed"
Publisheret: 05.02.21
Det allerbedste ved jobbet er mejetærskeren
Interessen for de store maskiner har altid være der for Kim Jensen, der arbejder som mejetærskermontør ved Røstofte Maskiner i Sakskøbing. Siden han blev udlært i 1998 har han dog også prøvet andre fag, men passionen for at skrue i mejetærskere var ikke til at tage fejl af.
De sidste 13 år har Kim Jensen arbejdet som montør hos Røstofte Maskiner og de seneste 11 år har han været fast mejetærskermontør, hvilket uden tvivl er drømmejobbet for ham. ”Min passion er mejetærskere. Det er sjovt og spændende at lave eftersyn, og når høsten er i gang, er det bare fedt at se, at det kører, som det skal”, fortæller Kim.
For Kim er der ingen tvivl om, at det at arbejde med CLAAS mejetærskere er et stort privilegium, og for ham er det bedste ved jobbet ganske enkelt mejetærskeren. ”CLAAS er bare det bedste, vi har inden for mejetærskere. Det er tysk grundighed”, fortæller han og uddyber: ”Fx er materialetykkelserne meget kraftige og bliver derved ikke tyndslidt, som vi ser det på andre mærker”.
Stor udvikling de sidste 10 år
Selvom Kim er en erfaren montør, er der hele tiden noget nyt at lære, og udviklingen i løbet af de sidste 10 år er gået rigtig stærkt, ifølge montøren. ”Noget af det, der gør det spændende som montør, er den teknik, der kommer ind i mejetærskeren. Mejetærskeren kan faktisk tænke selv og give føreren gode råd til at indstille maskinen og fortælle ham, hvordan han skal køre maskinen for at få det mest optimale ud af den”.
Da der i 2019 kom en helt ny LEXION mejetærskergeneration på markedet betød det også, at montørerne skulle i gang med en stort set helt ny mejetærsker. ”Ca. 80 % af hele maskinen er anderledes på de nye LEXION kontra de gamle”, fortæller Kim, der løbende er blevet opdateret på kurser i maskinens mange nye dele. ”Det er et område, som udvikler sig meget hurtigt. Effektiviteten er steget voldsomt – jeg vil tro, at der er sket en fordobling i effektivitet de sidste 20 år”, fastslår Kim Jensen.
Eftersyn om vinteren og fuld fart på om sommeren
En stor del af arbejdet som montør er eftersynene, som der bruges meget tid på i vinterhalvåret. ”Det er vigtigt, at vores kunder føler sig trygge, når de skal i marken og høste. Efter et vintereftersyn ved de, at maskinen er gennemgået, og at der ikke er fejl og mangler på den, så de ikke skal holde stille, når først høsten går i gang.”
De fleste dage i vinterhalvåret foregår enten på værkstedet eller ude ved kunderne, hvor vintereftersynene oftest udføres. ”Jeg er ude ca. 30 steder om året og lave eftersyn af mejetærskere, og for mig betyder det, at jeg 80 % af tiden er ude ved kunderne her om vinteren”, fortæller Kim og fortsætter: ”Jeg kan godt lide at være ude ved vores kunder. Man får en god dialog med dem, og flere steder lærer man også familien at kende”.
Når sommeren nærmer sig, bliver der for alvor travlt hos mejetærskermontørerne. Op mod høsten er der fuld fart på i værkstederne, hvor der arbejdes med at få klargjort mejetærskerne, så de er klar til, at høsten går i gang. ”Der er knald på i høsten, for det skal bare køre. Høsten er få måneder om året og meget afhængig af vind og vejr – derfor er der ikke tid til at holde stille”, fortæller Kim og afslutter: ”Og det er det, der gør det fedt at være montør – at vi kan sørge for, at kunden er kørende, når det virkelig gælder”.




